Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

3 vormen van fraude bij kopen occasion  

Een tweedehands auto kopen kan voor jou een mooie deal betekenen. Het kan ook zo zijn dat het vooral voor de verkoper een mooie deal oplevert. Bijvoorbeeld als hij de zaak bedriegt. In dit artikel lees je op welke manieren er vaak gefraudeerd wordt bij de koop van tweedehands auto.

 

1: Kilometerfraude bij kopen occasion

De waarde van een tweedehands auto wordt voor een groot gedeelte bepaald door de hoeveelheid gelopen kilometers. Als koper kijk je natuurlijk gelijk naar hoeveel kilometer er op de teller van een gebruikte auto staat. Een kwaadwillende verkoper zal het echter zeker de moeite waard vinden om de teller iets terug te draaien. Zo lijkt het of een auto wat minder kilmeters heeft gelopen en zal jij geneigd zijn er meer voor te betalen!

Je voorkomt dat je het slachtoffer wordt van tellerfraude door goed op te letten met wie je zaken doet. Als je het niet vertrouwd, kun je beter geen zaken doen. Natuurlijk is dit een beetje een open deur. Daarom een extra tip: vraag een NAP rapport op. Voor een klein bedrag kun je een NAP-rapport kopen. Is de auto in het verleden bij een RDW-garage geweest? Mooi, dan wordt daar de tellerstand opgeschreven. Je kunt de hoeveelheid kentekens die jij op de teller ziet staan aan de hand van het kenteken vergelijken. Loopt het aantal kilometers op, dan is er niets aan de hand. Loopt het aantal kilometers af? Dan is er mogelijk iets geks aan de hand.

 

2: De specificaties die de verkoper opgeeft kloppen niet

Er zijn mensen die heel veel verstand van auto’s hebben. Er zijn echter ook mensen die het allemaal niet zo interesseert. De laatste categorie mensen kan gemakkelijk iets wijs gemaakt worden. De verkoper kan de specificaties van de auto net iets gunstiger laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Voor deze mensen is het goed om zorgvuldig het RDW-kentekenbewijs te bekijken, of de specificaties van het kenteken op te zoeken in het RDW-kentekenregister. Zo ben je er van verzekerd dat een auto ook echt de specificaties heeft die deze volgens de verkoper heeft.

 

3: Verkoop van auto’s met een schadeverleden

ex-schadeautoOf het fraude is laten we even in het midden, het is in ieder geval een grijs gebied. Als een auto bij een ongeluk betrokken raakt, dan kan deze total loss worden verklaard. Dat wil echter nog niet zeggen dat de auto direct naar de sloop gaat. Soms wordt er van twee auto’s weer één goede auto gemaakt. Schade kan zo goed hersteld worden dat het lijkt of het om een gave auto, zonder autoverleden gaat.

Het is echter niet zo dat een auto met een schadehistorie per definitie even goed is als een auto zonder schadeverleden. Het kan lijken of de schade goed hersteld is, maar op de lange termijn leveren ex-schadeauto’s vaak extra kosten op. Vraag daarom altijd, al is het maar voor de formaliteit, of het om een ex-schadeauto gaat. Eventueel kun je een schaderapport opvragen.