Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Auto geschiedenis

Auto geschiedenis – Volledige autohistorie uitgelicht

auto geschiedenisOp deze pagina besteed in aandacht aan de auto geschiedenis. De eerste auto in mensenhistorie werd in 1885 uitgevonden. De eerste auto’s van deze tijd vallen onder het veteraan-tijdperk, een auto historisch tijdperk dat tot 1904 voortduurde. Omdat het hebben van een auto tegenwoordig zo vanzelfsprekend is besteed ik graag aandacht aan de auto geschiedenis. Het is werkelijk onvoorstelbaar, dat ruim honderd jaar geleden het paard en wagen de wegen domineerde, deze nu zijn ingewisseld voor auto’s die steeds luxer, zuiniger en sneller worden. De afgelopen honderd jaar is onze wereld enorm veranderd en zo wordt geschiedenis snel gevormd.

 

Ontstaan eerste auto in historie

Zoals net omschreven werd de echte auto met verbrandingsmotor rond 1885 uitgevonden. Een echte uitvinder van de allereerste auto is moeilijk aan te wijzen. Het is namelijk zo dat in dit tijdperk meerdere mensen werkten aan de ontwikkeling van de automobiel. Deze auto reed op benzine, een stofje wat toen de tijd nog bij de apotheek werd verkocht en nu wordt gebruikt als voornaamste brandstof. Een voorloper van de in 1885 ontwikkelde auto op verbrandingsmotor was de auto van een Belg die in 1862 zijn eerste auto met verbrandingsmotor wist te ontwikkelen. Net als tegenwoordig is een uitvinding van vandaag autohistorie van morgen. Zo snel geschiede het niet, maar in 1878 volgde de eerste viertakt motor, waarna in 1885 uiteindelijk de eerste echte hogesnelheidsmotor werd gebouwd door dhr. Daimler. Een naam die we tegenwoordig nog terugzien in de auto-industrie. Een driekoppig duo, bestaande uit Dhr. Benz, Dhr. Daimler en Dhr. Maybach weten uiteindelijk de eerste echte snelle auto en motorfiets te ontwikkelen. Na een proefrit van mevrouw Benz waarbij zij maar liefst 80 kilometer per uur haalde kwam de auto op de markt. Al snel werden vele auto’s verkocht.

Als gevolg van het op de markt brengen van de auto met verbrandingsmotor ontstond ook de vraag naar brandstof. Benzine moest op diverse locaties beschikbaar worden en later, in 1892 kwam ook diesel op de markt. Uiteraard wilde meer mensen een deel van de taart en er ontstond een ware auto-industrie. Een industrie die haar oorsprong vindt rond het jaar 1890, een stap ik de autohistorie dit tot op heden een groot deel uitmaakt van onze samenleving.

 

De auto-industrie

klassieke autoDe auto-industrie vindt haar oorsprong in 1889 toen de eerste autoproducent begon met het producent van auto’s op industriële basis. Als snel volgde Peugeot en Duyea. De eerste echt gestandaardiseerde auto van Europa werd geleverd rond 1893, dit was de Benz Velo. Hierna nam de ontwikkeling van de auto-industrie een snelle wending aan en volgde vele andere merken. In een tijdsbestek van een paar jaar ontstonden honderden wagenproducenten. Zij hielden zich bezig met het industrieel produceren van stoomauto’s, brandstofauto’s en geloof het of niet, elektrische auto’s. Zo zie je dat ze vroeger eigenlijk al heel ver waren. Toch was de brandstofauto sneller te ontwikkelen en goedkoper. Tegenwoordig zie je echter steeds meer elektrische auto’s op de markt komen omdat deze minder vervuilend zijn voor het milieu, iets waar begin 1900 nog geen besef van was. Om terug te komen op de verhaallijn, nadat de ene na de andere autofabrikant haar ontstaansgeschiedenis vond kwam de uitbreiding van de merken. Er ontstonden duizenden kleine auto fabrieken. De meeste auto’s waren toen stoom of elektra aangedreven. Rond 1910 gingen de meeste automerken over op de benzineverbrandingsmotor. Stoom en elektra raakten minder populair en benzine auto’s domineerde binnen no-time de automarkt. Wel grappig om te vermelden is dat de elektrische auto van toen, net als tegenwoordig stil was en weinig onderhoud nodig had. De snelheid en het bereik van een elektrische auto was uiteindelijk de bottleneck voor deze vorm van aandrijving. Problemen die tegenwoordig pas controleerbaar worden.

ontwikkeling auto'sIn de tijd van 1930 tot nu is er wederom veel veranderd. Auto’s werden steeds meer gebouwd om weinig weerstand te hebben. Ze werden steeds luxer en er kwamen er steeds meer van op de weg te rijden. Brandstof was goedkoop en milieubewust was de mens nog niet. Sinds de laatste jaren is dit steeds belangrijker geworden. Auto’s mogen tegenwoordig weinig CO2 uitstoten en de voorkeur gaat zelfs uit naar elektrisch rijden. Het lijkt er dus op dat de geschiedenis zich herhaalt, een nieuwe revolutie op gebied van auto’s komt eraan. We gaan van benzine en dieselverbrandingsmotoren over op volledig elektrische auto’s. Daar waar de auto van motorisch eenvoudig naar steeds ingewikkelder ging wordt de auto van de toekomst een halve computer. De auto van vandaag is morgen auto geschiedenis.

Auto geschiedenis en RDW

Met het ontstaan van de eerste auto’s en vooral de expodentiele groei van het aantal auto’s op het Nederlands wegdek wist de overheid dat er iets gedaan moest worden op gebied van regelgeving. Zodoende werd per gemeente geregeld dat elke auto een kenteken kreeg en geregistreerd werd wie de eigenaar van het motorrijtuig was. In de loop van de jaren is dit concept doorgegroeid tot een landelijke organisatie, beter bekend als de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De RDW zorgt ervoor dat alle in Nederland geregistreerde voertuigen en bevoegde bestuurders in een register worden bijgehouden. Meer weten over de RDW, klik dan hier op RDW.

Van geschiedenis naar praktijk

Tegenwoordig zijn we niet veel meer bezig met de geschiedenis van de auto in het algemeen. We zijn meer geïnteresseerd in de autohistorie van auto’s die nu op de weg rondrijden. Ten behoeve van ons auto aankoopproces wordt de autohistorie gecheckt met een geavanceerd kenteken check. Ondanks de totaal andere waarde van deze autogeschiedenis hoop ik dat de geschiedenis van de auto een rol blijft spelen voor de mens van de toekomst.

 

 

23 Oct , 2014,
admin
No Comments

Leave A Comment