Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

RDW

Rijksdienst Wegverkeer de RDW

De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) is hoofdelijk verantwoordelijk voor op orde houden van het RDW kenteken register waarin alle op Nederlands kenteken gestelde motorrijtuigen staan. Ondanks dat de RDW een geheel zelfstandig opererende organisatie is was dit eerst anders. Voorheen bestond er geen RDW en werd het kentekenregister per gemeente of district bijgehouden. Omdat de overheid graag eenduidigheid wilde hebben zij de taak een landelijk kenteken register opzetten bij de RDW neergelegd. Aan het RDW kenteken zitten zowel voertuig als persoonsgegevens verwerkt. Deze pagina is bedoeld om u een duidelijker beeld te geven van de RDW als organisatie en de diensten die de RDW verleend voor zowel overheid als burger.

Wie is de RDW?

De RDW is een verzelfstandigd bestuursorgaan van de overheid. Zij houden zich bezig met registratie van Nederlandse motorrijtuigen en Nederlandse rijbewijzen. Van origine is de term RDW afgeleid van Rijksdienst voor het Wegverkeer, officieel spreekt de Wegenverkeerswet van een Dienst Wegverkeer. Echter hebben zij bepaald dat men deze dienst in maatschappelijke rol mag aanduiden als zijnde de RDW.

Wat doet de RDW?

rdwDe RDW houdt zich voornamelijk bezig met het uitvoeren van wettelijke taken. Waarbij zij zich voornamelijk bezighouden met het registreren van levensloop van op Nederlands kenteken geregistreerde motorrijtuigen en beheer van het kentekenregister. Overigens worden ook motorboten bij de RDW in het register geregistreerd. Al deze informatie wordt bijgehouden in het in de BRV registratie, volledig Basisregistratie Voertuigen (BRV). Overigens hete dit register tot 2008 nog het Basis Kenteken Register (BKR). Een naar ons idee passendere benaming. In het BRV worden alle Nederlandse voertuig gegevens, kentekengegevens en kentekenbewijzen, plus de aan het RDW kentekenbewijs verbonden personen geregistreerd. Dit register houdt per voertuig bij wie de eigenaren zijn geweest en wat er in die periode met het voertuig is gebeurd. Tevens houdt de RDW zich bezig met het registreren en uitgeven van rijbewijzen. Om u een beter beeld te geven van wat de dienst doet hebben wij een opsomming gemaakt van de specifieke taken van de RDW.

 

Specifieke taken Rijksdienst wegverkeer

De Rijksdienst van het Wegverkeer heeft een aantal specifieke taken opgedragen gekregen van de Nederlandse overheid. Zo zijn zij hoofdelijk verantwoordelijk voor;

  • Het keuren van voertuigen en voertuigonderdelen voor gebruik op het Nederlands en Europees wegdek. Deze taak heeft betrekking tot nieuwe auto’s en auto’s die worden ingevoerd. Voordat een import auto een RDW kenteken kan krijgen moet deze in Lelystad bij het keuringscentrum aan alle testen en inspecties voldoen. Het aanvragen van een Nederlands nummerplaat voor een import auto kan dus niet bij iedere garage maar is een exclusieve taak van de RDW.
  • De RDW houdt zich ook bezig met het toezicht houden op en controleren van de technische staat van motorrijtuigen. Dit doen zij middels de welbekende Algemene Periodieke Keuring (APK). De APK keuring is ervoor bedoeld veiligheid te vergroten en het milieu te beschermen voor over-bevuiling. Iedere auto moet een geldige APK hebben, keuringstermijnen zijn afhankelijk van het bouwjaar van een auto. Een nieuwe auto krijgt een APK keuring met geldigheid van vier jaar, daarna moet de auto tot een leeftijd van acht jaar elke twee jaar gekeurd worden. Auto’s ouder dan acht jaar moeten elk jaar een APK keuring laten uitvoeren. APK keuringen worden door de Rijksdienst maar ook RDW erkende garagebedrijven gedaan.
  • Aangezien de RDW de APK keuringen heeft uitbesteed dragen zij ook verantwoordelijkheid voor de kwaliteit. Om ervoor te zorgen dat ieder RDW erkend garagebedrijf conform regelement de APK keuringen uitvoert houdt de Rijksdienst Wegverkeer toezicht op deze bedrijven. Voordat een bedrijf RDW erkend is en APK keuringen mag uitvoeren moet deze door de RDW opgeleid en gescreend worden. Eenmaal bevoegd houdt de RDW toezicht op uitvoering van de keuringen door regelmatig steekproeven en controles te doen. De heeft de duidelijke taak ervoor te zorgen dat de APK keuringen goed en tijdig uitgevoerd worden. De RDW heeft dus een grote datbase met daarin alle APK keuringsdata per kenteken.
  • De RDW draagt ook zorg voor registratie van kentekens en rijbewijzen. Dit register stellen zij beschikbaar voor de persoon zelf die een rijbewijs of kenteken op zijn of haar naam heeft. U kunt RDW-informatie opvragen over jouw persoonlijke gegevens door in te loggen bij de RDW met je DigiD inlog. U kunt dan zien welke voertuigen er op uw naam geregistreerd zijn of zijn geweest en wat de geldigheidsstatus van is van uw rijbewijs. Wilt u RDW voertuiggegevens opvragen voor een motorrijtuig wat niet op uw naam staat? Dan kun je gebruik maken van de online kenteken check, hiermee krijgt u direct inzicht in alle RDW voertuiggegevens. Tevens kunt u bij ons een uitgebreide check doen om ook alle autohistorische data in te zien. De voertuiggegevens bestaat uit algemene informatie als het type auto, en het bouwjaar, maar ook het aantal eigenaar die geregistreerd staan op het kenteken,
  • De RDW zorgt ook voor document afgifte, denk aan APK keuringsrapporten, kentekenbewijzen (kentekencard) en rijbewijzen. De meeste documenten kunnen door RDW erkende bedrijven worden afgegeven. Dit zijn garagebedrijven, postkantoren en gemeentelijke instanties.

Samenwerking met NAP en BOVAG

napDe Rijksdienst wegverkeer werkt samen met de Nationale Auto Pas (NAP) om tellerfraude terug te dringen. Het terugdraaien van tellers is een groot probleem in de motorrijtuigenindustrie. Sinds 1991 houdt de NAP zich bezig met het registreren van kilometerstanden verbonden aan het op RDW kenteken gestelde voertuig. Deze twee organisaties maken gebruik van elkaars kennis en registreren alles in dezelfde database. Tot 31 december 2013 werkten deze twee organisaties samen, sinds een januari 2014 heeft de RDW de taken van de NAP overgenomen. De RDW is nu dan ook verantwoordelijk voor de kilometerregistratie. Een database waar u overigens in kunt rondneuzen, we hebben het dan over het doen van een kentekencheck. Via onze site kunt u een kenteken check doen om kenteken informatie en tellerstanden te checken. Koopt u een auto bij een BOVAG garage? Dan kunt u er vanuit gaan dat de kilometerstand logisch is. BOVAG garages mogen namelijk alleen auto’s verkopen met een NAP certificaat.

Autohistorie checken via de RDW

Dankzij de informatie die de RDW verzamelt, kunnen wij een kenteken check aanbieden. Voor u als burger is het RDW-register te gebruiken om autohistorie te checken. Maak gebruik van de mogelijkheid om autohistorie in te zien en zie wat uw auto in het verleden heeft meegemaakt. De rdw kenteken check voor autohistorie is bijzonder handig voor mensen die een auto willen kopen. Wilt u een occasion kopen, controleer dan altijd alle RDW-voertuiggegevens. Ga ook na of de autohistorie in orde is, check of de tellerstanden correct zijn met de online NAP-check en ga na of de autoschade heeft gehad met de autoverleden check. Deze informatie van de RDW en NAP zorgen ervoor dat je een goede schatting van de dagwaarde van de auto kan maken. Meer weten over de geschiedenis van de auto of het begrip schadeauto? Bezoek dan de pagina’s ‘geschiedenis’ en/of ‘schadeauto‘. Vooral door de pagina schadeauto te bekijken zal u inzicht krijgen in de handel in schadeauto’s en de ernst van schade.

Wat kan je doen met de gegevens van het RDW

Aangezien de RDW voertuiggegevens verzamelt van alle geregistreerde voertuigen in Nederland, kan je met deze gegevens het aantal eigenaren van een auto opzoeken. Dit kan door middel van het RDW kenteken online te checken. Ook is het mogelijk om de schadehistorie van de auto te achterhalen met de gegevens van de RDW. Met deze informatie kan je een schatting van de dagwaarde van de auto maken. Omdat deze organisatie samen met erkende bovag-garages werkt krijgen zij alle data van reparaties die meer dan 150 euro hebben gekost. Wanneer een auto vaak is gerepareerd kunt u ervan uit gaan dat de dagwaarde van het voertuig lager is dan van een die minder vaak naar de garage is gebracht. In een volledig beeld te krijgen van een auto verzamelt het RDW ook kilometerstand gegevens. Door het kenteken en de kilometerstand in onze online tool in te vullen krijgt u een volledig beeld van de auto die u mogelijk op het oog heeft. Om de privacy van de eigenaren te waarborgen is het niet mogelijk om de naam en adresgegevens van de vorige eigenaar te achterhalen. U krijgt alleen te zien hoeveel eigenaren het voertuig heeft gehad.

22 Jun , 2020,
admin
one comments

1 Comment

  1. bestaev May 20, 2015 at 5:22 pm

    no comments

Leave A Comment