Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

NAP

NAP check voor juistheid kilometerstand

De Nationale Auto Pas (NAP) geeft consumenten en garagebedrijven duidelijkheid over kilometerstanden van een tweedehands auto. Frauderen met kilometerstanden van auto’s en motoren is goede business voor fraudeurs. De waarde van een auto wordt namelijk deels bepaald door de kilometerstand, hoe lager de kilometerstand hoe hoger de auto waarde. Mede hierdoor is bij een op de achttien auto’s de kilometerstand teruggedraaid. Dit betekent dat u als potentieel occasion koper een serieus risico loopt slachtoffer te worden van kilometerstandfraude. Om fraudeurs aan te pakken is het terugdraaien van tellers sinds 1 januari 2014 wettelijk verboden. Toch weerhoud het fraudeurs niet om zich met deze praktijken bezig te houden. Daarom blijft de NAP zich samen met de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) inzetten om tellerfraude terug te dringen. Dankzij deze twee organisaties kunt u een kenteken check doen om kilometerstanden te checken.

Wanneer u een occasion gaat kopen wilt u natuurlijk niet slachtoffer worden van tellerfraude. Met een NAP check kunt u voorkomen dat u een auto met teruggedraaide teller koopt. Deze kentekencheck geeft namelijk direct aan of de kilometerstand klopt of niet. De NAP houdt sinds 1991 alle tellerstanden bij, dus ook van het motorrijtuig waarin u interesse heeft is data bekend. Voer het RDW kenteken in bij onze nummerplaat en zie direct of de kilometerstand van de auto van uw interesse klopt. Of het nu een auto, bestelwagen, vrachtwagen of camper is, de kilometerstanden zijn bij de NAP geregistreerd en het doen van de km check is mogelijk. Is de tellerstand teruggedraaid dan zal de NAP kenteken check het dus direct aantonen.

 

Waarom NAP tellerrapport opvragen?

km checkDe kilometerstand van een (import) auto heeft grote invloed op de dagwaarde, de onderhoudsstaat en de verkeersveiligheid van een tweedehandsauto. Als gevolg van tellefraude lopen de kosten voor consumenten die een occasion kopen met teruggedraaide teller enorm op. Deze fraude kosten voor bedrijven en particulieren in Nederland lopen gezamenlijk op tot een bedrag van ruim 800 miljoen euro per jaar. Een auto kopen met teruggedraaide tellerstand betekent altijd teveel betalen. U betaalt immers voor een lage kilometerstand en de daarbij behorende lage onderhoudskosten verwachting. Echter, u koopt in feite en flink afgeschreven auto die veel kosten en dure reparaties met zich mee brengt. Slachtoffer worden van kilometerfraude is enorm vervelend en zonder de NAP-check zal u niet weten of de kilometerstand klopt. Toch zijn auto’s met teruggedraaide kilometerstand op het eerste oog aantrekkelijk, u weet immers niet dat er met de auto gefraudeerd is en het lijkt een goede auto. Vaak zelfs, lijkt een auto waarvan de kilometers zijn teruggedraaid zelfs een buitenkansje. Een auto met lage kilometerstand voor een scherpe prijs, mooier kan het haast niet. Toch is de waarheid soms minder leuk. Het is daarom belangrijk om altijd een km check te doen voordat u een auto gaat kopen. NAP opvragen via de autoverkoper behoort ook tot de mogelijkheden, in sommige gevallen wordt de auto zelfs met nationale auto pas certificaat aangeboden. BOVAG geregistreerde bedrijven verkopen alleen met nationale autopas certificaat. Is het aanvragen van een nationale autopas check gratis? Bepaalde gegevens kunnen gratis online gecontroleerd worden. Wil u extra voertuiggegevens online controleren, om een volledig beeld te krijgen van de auto die u op het oog heeft. Dan zijn daar extra kosten aan verbonden. Bij het opvragen van een online nap tellerrapport kunnen wij u verzekeren dat er geen oordelen zijn. De data wordt opgevraagd bij het rdw. Het rdw krijgt de data van onder andere garages die auto’s controleren.

Hoe werkt tellerfraude bij auto’s?

Een auto met veel kilometers op de teller is goedkoper dan een met weinig kilometers. Terugdraaien van kilometers betekent opschroeven van de auto waarde. Voor malafide autohandelaren is dit goede business, je koopt een auto scherp in met veel kilometers. Bij voorkeur een leaseauto, deze hebben vaak op jonge leeftijd veel kilometers gereden. tellerfraudeVervolgens heeft de handelaar een jonge auto met veel kilometers voor heel weinig ingekocht, de auto is immers motorisch bijna afgeschreven maar ziet er nog goed uit. De kilometerstand wordt teruggevoerd, werkelijk een fluitje van een cent, of het nu een digitale of analoge teller is. Wanneer de kilometerstand laag is, gaat de auto gepoetst en wel voor een scherpe prijs de verkoop in. De marge is dan gigantisch, want een auto kan zo een paar duizend euro meer waard worden doordat de tellerstand lager is. U denkt, wauw, wat een goede deal. Precies wat u zoekt, goede auto met weinig kilometers en tevens niet te oud. De autohistorie lijkt precies te zijn waarnaar u op zoek bent. Niets is echter minder waar, de ogenschijnlijk goede auto is in werkelijkheid een afgeschreven auto. Hier komt u echter maar op een manier achter en dat is door de NAP-check te doen. Doet u dit niet dan zal het u ontgaan. Sommige online aanbieders van auto’s zoals marktplaats en autoscout geven de mogelijkheid de auto direct met NAP-check in de advertentie te plaatsen. Dat is voor u als koper een voordeel en betekend een grotere kans op een goede auto. Tevens loopt u het risico, wanneer u een auto met teruggedraaide teller koopt dat deze niet tijdig voor onderhoud op gaat. U weet immers niet wanneer de volgende beurt nodig is want de administratie, verbonden aan de kilometerstand is niet meer van toepassing. Het risico is dan dat de autoschade oploopt door te laat onderhoud. Denk aan het knappen van een distributieriem of het te lang doorrijden op vervuilde olie. Dit soort mankementen hebben grote invloed op slijtage en verkeersveiligheid. Sterker nog, u kunt een auto zelfs volledig kapotrijden terwijl u de beste bedoelingen heeft betreft onderhoud.
Hierdoor is het altijd aan te raden om de tellerstand te controleren, en een nap tellerrapport op te vragen Dit is mogelijk door op onze site de km stand check te doen of de tellerstand bij een erkende garage te laten controleren. Wanneer u erachter komt dat de tellerstand toch is teruggedraaid, kunt u bij het rdw een correctieformulier aanvragen. Met dit formulier zorgt u ervoor dat de juiste km stand in de database van het rdw terechtkomt. Bewaar het nap tellerrapport, dit kan van pas komen wanneer u de auto wil verkopen.

Hoe gaat de Nationale Auto Pas te werk?

De RDW werkt samen met garagebedrijven en zorgt ervoor dat zij alle kilometerstanden van auto’s bij elke keer dat ze de auto zien invoeren. Dit wordt tevens voor elk gemotoriseerd voertuig gedaan. Elke dag worden vele duizenden kilometertellerstanden aan de RDW database toegevoegd. Dit gebeurt door RDW erkende garagebedrijven. De norm is dat elke reparatie boven de 150,00 euro wordt geregistreerd en daarbij de tellerstand wordt doorgegeven. Dit zijn reparaties van een schadeauto, taxaties, keuringen, inkoop/verkoop en gewoon onderhoud. Wanneer de garagist even de banden oppompt wordt de tellerstand niet geregistreerd. Zo wordt van ieder gemotoriseerd voertuig een waterdicht teller-rapport verzameld en is tellerfraude gemakkelijk aan te tonen. Op dit moment zijn ruim 88 miljoen tellerstanden opgeslagen van bijna 10 miljoen motorrijtuigen. In deze RDW-database staan het RDW-kenteken, auto model (merk, type, uitvoering en tenaamstellingdatum), tellerstanden en datum invoeren tellerstanden vermeld. Deze tellerstanden kunnen alleen door RDW erkende bedrijven worden ingevoerd en is tevens een wettelijke verplichting.

Hoe werkt de NAP check?

U kunt bij ons de Nationale Autopas check gratis voor tellerstand controle ofwel km stand check doen. Dit is voor zowel voor auto’s uit Nederland mogelijk maar ook voor import auto’s uit bijvoorbeeld Duitsland. Bent u van plan een auto te kopen bij een particulier of autobedrijf, doe dan altijd de km stand check. Laat niets aan het toeval over en doe de kentekencheck RDW. U weet dan direct of de kilometerstand klopt of niet. Benieuwd hoe dit werkt? Vul het kenteken in en doe de check.

U geeft aan hoeveel de auto heeft gereden. De NAP controleert dit in haar database en geeft direct aan of dit logisch (oplopende tellerstand), onlogisch (niet oplopend) of dat er te weinig dat is voor een betrouwbare beoordeling. Dit laatste komt voor bij auto’s met vijfcijferige teller, een vervangen kilometerteller, een geïmporteerde auto of een auto die simpelweg niet voor onderhoud is geweest. Te weinig data is dus ook zeker een nuttig gegeven. Wanneer er te weinig voertuiggegevens zijn kunt u zich afvragen waarom dat is, en of u wel een auto wil kopen waar er te weinig gegevens van beschikbaar zijn. Het kan zijn dat te maken heeft met tellerstand fraude.

NAP check of RDW check?

De Nationale Auto pas is in Nederland een begrip. Al sinds 1991 registreren zij tellerstanden en strijden zij tegen fraudeurs. Sinds januari 2014 is de database van de Nationale Autopas en het beheer van de database (km stand registratie en certificaat uitgifte) overgenomen door de RDW. Er verandert voor u echter niets, de NAP-check blijft gewoon bestaan onder haar eigen naam. Wat wel verandert is de organisatie achter de kilometerregistratie database, dat is namelijk niet langer stichting nationale autopas, maar de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Deze verandering heeft achter de schermen wel voordelen. De RDW heeft de eisen voor kilometerregistratie namelijk aangescherpt. Daar waar voorheen alleen bij reparaties boven de 150,00 euro de kilometerstand werd geregistreerd gebeurt dat nu bij elke handeling bij een RDW erkend bedrijf. Hierdoor worden meer kilometerstanden geregistreerd en neemt de preciesheid van de km check toe, waardoor het nog moeilijker wordt voor fraudeurs om ook maar de kleinste km fraude te plegen.

NAP check doen?

Wij raden iedereen aan een NAP check te doen . De kosten wegen ruimschoots op tegen de besparing op ongemakken die een auto met tellerfraude met zich mee brengt. Doe altijd de check voor autohistorie en achterhaal of er met de tellers gerommeld is. Het RDW-kenteken is het voertuigidentificatienummer voor onze database. Met alleen het nummerbord en de tellerstand kunt u het kenteken natrekken. En een volledig teller-rapport opvragen bij de RDW/NAP. Voor meer informatie omtrent de nap kunt opnemen met een geregisteerde Bovag garage, de nationale autopas of met autohistoriecheck. Zo zijn er verschillende regels omtrent het aanvragen van een nationale auto bij een import auto. Wat als u een tweedehands import auto heeft gezien en u wil de km stand van deze auto gratis controleren? Heeft Duitsland bijvoorbeeld ook een autopas waar u rekening mee moet houden. Bij wie moet ik terecht als ik een nap pas correctie formulier nodig heb? Voor deze informatie en meer kunt u het best contact opnemen met een van de drie bovenstaande bedrijven.

 

 

22 Jun , 2020,
admin
9 comments

9 Comments

 1. Loes May 9, 2016 at 7:26 am

  ik zou graag weten of de kilometerstand van deze auto klopt

  • admin July 13, 2016 at 9:25 am

   U kunt de tellerstand van de auto controleren door de kenteken check te doen.

   Groeten,
   Autohistoriecheck.nl

 2. Toepoel March 25, 2016 at 3:06 pm

  kunt u mij de km standen toe sturen, van boven bekend kenteken.

 3. kees November 26, 2015 at 10:19 pm

  km stand nu 166872 klopt dit

  • admin November 27, 2015 at 1:16 pm

   Beste kees,

   Je kunt dat hier bekijken.

   Gr,

   Autohistoriecheck.nl

 4. azad September 24, 2015 at 5:30 pm

  Ik zou graag weten of de kmstand van deze auto klopt.

 5. Henk Pot September 5, 2015 at 9:10 am

  Graag inzicht in bij NAP bekende gegevens

 6. V stroeks August 17, 2015 at 1:46 pm

  Ik zou graag weten of de kmstand van deze auto klopt.

 7. Pavel cerny June 20, 2015 at 5:12 pm

  Controle km stand 148302

Leave A Comment