Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Milieustickers voor auto’s in Duitsland

Wat is een Umweltzone en waarom een ​​milieustickers vereist zijn?

Umweltzones, ook wel milieuzones genoemd, zijn gebieden waar de Duitse overheid de luchtkwaliteit sinds 2008 wil verbeteren door uitstoot te verminderen. Dus, als u van plan bent om deze zomer naar Duitsland te gaan voor een autovakantie, dan zijn er bepaalde factoren die u in gedachten moet houden. Volgens een antivervuilingswet van 2006 is het verplicht voor bestuurders in Duitsland om een speciale milieusticker o -badge (Umweltplakette) op hun auto’s te hebben om de “groene zone” van de meeste Duitse steden te betreden. Oostenrijk heeft soortgelijke vereisten in Wenen en sommige andere delen van het land.

Deze wet is van toepassing op iedereen die in Duitsland rijdt, ongeacht of hij/zij inwoner of toerist is. Zelfs als het voertuig aan de vervuilings- en uitstootnormen van de EU voldoet, kan een bestuurder toch een boete krijgen als er geen sticker op de voorruit van de auto zit. Deze wet werd voor het eerst aangenomen toen Duitsland niet voldeed aan de EU-normen voor vervuiling van fijne deeltjes. Drie Duitse steden – Berlijn, Keulen en Hannover – introduceerden beperkte milieuzones in januari 2008. Sindsdien zijn er steeds meer Duitse steden en dorpen toegevoegd aan de lijst met plaatsen die Umweltzones hebben en deze lijst zal naar verwachting de komende jaren alleen maar groeien.

Soorten milieustickers

Er zijn drie verschillende stickers – een groene sticker die bevestigt dat het voertuig milieuvriendelijk is; een gele voor minder duurzame voertuigen (meestal met diesel- of oudere benzinemotoren) en een rode voor de laagste acceptatiegraad. De minder duurzame, de gele en rode stickers, zullen uiteindelijk niet meer toegelaten worden, waarna alle voertuigen een groene sticker nodig hebben om milieuzones te mogen betreden. De milieustickers zijn moeilijk te vervalsen en zullen zichzelf onbruikbaar maken in een poging om ze van de voorruit te verwijderen.
Benzine- en dieselauto’s zonder katalysator krijgen geen enkele sticker en zijn niet toegestaan in de milieuzones. Borden die aangeven dat u een milieuzone binnengaat, zullen de stickers, die achter het bord zijn toegestaan, weergeven. Als u bijvoorbeeld een rode of gele sticker hebt en die sticker niet op het bord staat afgebeeld, moet u omdraaien. Auto’s die zich in een milieuzone begeven en geen juiste sticker hebben, zullen een geldboete opgelegd krijgen van € 40. Het feit dat uw auto in aanmerking komt voor een sticker is geen excuus. Of uw auto een vervuilingstest kan doorstaan of niet, is ook niet relevant.
Deze wet is niet beperkt tot de in de EU geregistreerde auto’s. Buitenlandse auto‘s, en die van de Amerikaanse geborenen in Europa, zijn ook verplicht om milieustickers te hebben. De stickers zijn beschikbaar voor € 5 bij voertuigregistratiekantoren en voertuiginspectieposten (TÜV’s) op vertoon van de registratiepapieren van uw auto, die meestal informatie over het verontreinigingsniveau bevat. Bovendien leveren erkende garages deze stickers ook, maar ze brengen mogelijk iets meer dan € 5 in rekening. Het is ook mogelijk om milieustickers online te bestellen.

Huurauto’s in Duitsland

Als u in Duitsland een auto huurt of least, zorg dan dat deze een groene sticker op de voorruit heeft voordat u naar een stadscentrum rijdt met milieubeperkingen.

Steden met milieuzones

Veel steden en dorpen in Duitsland hebben beperkte milieuzones. Voorbeelden van deze plaatsen zijn: Aken, Augsburg, Berlijn, Bremen, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Freiburg (Breisgau), Gelsenkirchen, Hanover, Heidelberg, Köln (Keulen), Leipzig, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Mühlacker , München (München), Neuss, Oberhausen, Osnabrück, Pforzheim, Pleidelsheim, Ruhrgebied, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart, Tübingen, Ulm en Wuppertal. Veel andere Duitse steden zullen de komende jaren waarschijnlijk ook milieuzones introduceren.

Hoe lang is een milieusticker geldig?

Een milieusticker is levenslang geldig in combinatie met een kenteken of registratienummer. Dus, als u van kenteken wisselt, heeft u een nieuwe milieusticker nodig. Alle informatie op de sticker moet te allen tijde overeenkomen met de gegevens op uw kenteken.