Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Een schadeauto, hoe herken je die?

schadeautoVeel mensen die een tweedehands auto kopen, hebben geen idee of ze te maken hebben met een ex schadeauto. Toch is het niet heel onbelangrijk om te weten of he auto een autoverleden heeft. Het schadeverleden van een auto maakt nogal wat uit qua verkoopprijs. Een verkoper zal dus niet staan te springen om te vertellen dat je met een ex schadeauto te maken hebt.

Gelukkig kun je op een andere manier achterhalen of je met een ex schadeauto van doen hebt

Een tweedehands auto kopen brengt al risico’s genoeg met zich mee. Daarom heeft het RDW een autoverleden check ontwikkeld. RDW staat voor Rijksdienst voor het Wegverkeer. Er zijn in Nederland veel RDW-gecertificeerde garages. Als een auto met schade bij een RDW-garage komt, dan wordt er een aantekening van deze schade gemaakt. Een autoverleden check doen houdt in dat je het kenteken opzoekt in deze database en dat je zo te zien krijgt of er sprake is van een ex schadeauto. Dit wordt een autoverleden check genoemd.

Moet je een auto met een schadeverleden nooit kopen?

Het schadeverleden van een auto zegt niets over de technische staat van een auto. Het kan zo zijn dat de auto prima is hersteld, dan kan je zo’n auto zeker kopen. Het moet alleen duidelijk zijn dat het om een schadeauto gaat. In de eerste plaats ben je dan kritischer in je onderzoek, en in de tweede plaats zou je behoorlijk wat van de verkoopsprijs af moeten kunnen krijgen. Een schadeverleden auto is nu eenmaal wat minder waar dan een auto met een minder bewogen authistorie.

Wees ook bedacht op tellerfraude

Veel mensen die een tweedehands auto kopen worden het slachtoffer van tellerfraude. Gelukkig is er een manier om tellerfraude op te sporen. Deze check werkt op ongeveer dezelfde manier als een autoverleden check. Als een auto bij een RDW garage komt, wordt de kilometertellerstand opgeschreven. Deze gegevens worden opgeslagen in de NAP database. NAP staat voor Nationale Auto Pas. Als het goed is loopt het aantal kilometers op. Het is in de geschiedenis van de mensheid namelijk nog nooit voorgekomen dat een auto minder kilometers is gaan rijden. Aan de hand van het RDW kenteken, kun je de opgegeven kilometerstand controleren. Loopt de kilometerstand op, dan is er niets aan de hand.

Een autoverleden check en een NAP check beschermen je dus tegen fraude en verkleinde de risico’s bij het kopen van een tweedehands auto.