Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Kenteken opzoeken? Volg deze stappen!

Het opzoeken van een kenteken in de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) lijkt misschien wat ingewikkeld, maar in feite is het erg eenvoudig om voertuiginformatie op te zoeken aan de hand van het kenteken van een auto. Wilt u meer weten over een specifiek voertuig door een RDW kentekencheck uit te voeren? Lees dan in dit artikel welke stappen u moet volgen voor het op de juiste manier kenteken natrekken om voertuiginformatie te ontvangen op basis van het kenteken van een auto.

Stap 1: voer het kenteken van de te controleren auto in

Om voertuiggegevens te achterhalen op basis van het kenteken van een auto, moet u natuurlijk wel het kenteken van de te controleren auto invullen. Zorg ervoor dat het kenteken dat u intypt om te controleren helemaal klopt en dat er geen fouten in de notering zitten, want het kenteken dat u intypt wordt gebruikt om de juiste informatie in de database van de RDW te zoeken. Typt u een fout kenteken in, dan heeft u het risico dat u geen informatie kunt vinden of dat u de informatie van het verkeerde kenteken raadpleegt. Heeft u het kenteken van de te controleren auto ingetypt, dan klikt u op ‘enter’.

Stap 2: controleer de voertuiggegevens in de tabellen

Als u het kenteken van de te controleren auto heeft ingevoerd en op enter heeft geklikt, opent er een nieuw scherm met allerlei voertuiggegevens die bij het door u gecontroleerde kenteken horen. Afhankelijk van de informatie die u op wil zoeken met de kentekencheck kunt u de informatie meteen raadplegen, of moet u nog een stap ondernemen. Informatie als het bouwjaar, het merk en het model van de auto is namelijk direct in te zien na het invullen van het kenteken, maar voor informatie als de waarde van de auto, de tellerstand van de auto en het aantal vorige eigenaren van een auto moet u nog wat extra stappen volgen. Om te zien welke stappen dit zijn, klikt u op ‘opvragen’ achter de informatie die u op wil zoeken.

Stap 3: print de informatie of sla de informatie op

Als u de door u gevonden informatie later nog eens wil raadplegen, kunt u de informatie die u heeft gevonden na kenteken opzoeken printen of opslaan op uw computer. Het printen van de informatie is vooral interessant als u deze informatie aan iemand anders wil presenteren (zoals de verkoper van de auto om te onderhandelen over de prijs) en het opslaan van de informatie is vooral interessant als u de informatie later nog eens wil raadplegen en voor uzelf wil bewaren.

kenteken opzoeken

Kosten auto bezit op kenteken: ook te achterhalen met kenteken opzoeken!

Veel mensen denken dat het opzoeken van een kenteken alleen informatie kan opleveren als het bouwjaar van de auto, het merk van de auto, het model van de auto en de schadehistorie van de auto door middel van auto controleren op schadeverleden, maar in feite kunt u met kenteken opzoeken veel meer dan slechts het achterhalen van deze informatie. Zo kunt u door middel van autogegevens bij de RDW opzoeken ook achterhalen welke wegenbelasting u moet betalen als u de eigenaar bent of wordt van de auto met het door u opgezochte kenteken. Wilt u een auto kopen, maar wilt u eerst de wegenbelasting berekenen om te achterhalen of u een slimme aankoop doet? Dan kan het motorrijtuigenbelasting op kenteken opzoeken u helpen om te achterhalen welke wegenbelasting u moet betalen als u een voertuig in uw bezit krijgt. Zeker omdat de te betalen wegenbelasting per auto verschilt en er een verschil in diesel en benzine in wegenbelasting is, is het verstandig om kenteken natrekken te gebruiken om de kosten auto bezit op kenteken te achterhalen.

Andere kosten die u kunt berekenen door middel van kenteken opzoeken, zijn de afschrijving door middel van afschrijving auto berekenen, de verzekeringskosten door middel van verzekering auto berekenen en de bijtelling door middel van kenteken opzoeken bijtelling.