Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Omgekat of gekloond voertuig: wat is dat?

Het aanschaffen van een tweedehands auto brengt vele voordelen met zich mee. Zo kunt u op deze manier niet alleen een kwalitatief hoogwaardige auto voor uzelf kopen, maar bespaart u bij het kopen van een tweedehands auto bovendien veel geld. Helaas brengt de aanschaf van een tweedehands auto ook een risico met zich mee. Dit risico betreft het kopen van een ‘oneerlijk voertuig’, ofwel een voertuig dat omgekat of gekloond is. Meer over een omgekat of gekloond voertuig, leest u in dit artikel.

 

Wat is een omgekat voertuig?

Omgekat voertuigAls een voertuig omgekat is, wil dit zeggen dat deze auto de identiteit van een niet meer te herstellen schadeauto heeft overgenomen. Dit betekent dat het voertuig dat u wellicht aan wil schaffen het chassisnumer en andere identiteitskenmerken van een beschadigde auto heeft. Dit klinkt misschien niet erg belangrijk, maar feit is dat voornamelijk gestolen voertuigen worden voorzien van de identiteit van een beschadigde auto. Kortom: als u te maken heeft met een omgekat voertuig, is de kans bijna honderd procent dat dit voertuig gestolen is.

 

 

 

 

 

 

Wat is een gekloond voertuig?

chassis nummer omgekatEen gekloond voertuig is een voertuig dat de identiteit heeft overgenomen van een auto die nog gewoon rondrijdt. In tegenstelling tot een omgekat voertuig, waarbij de gekloonde auto niet meer de weg op kan, rijdt het oorspronkelijke voertuig van een gekloond voertuig nog gewoon rond. Zo worden de kentekenplaten, het kentekenbewijs, het model, de kleur en het chassisnummer van de oorspronkelijke auto gekopieerd of enigszins aangepast, om vervolgens een identiek voertuig te maken op basis van deze gegevens. Koopt u een gekloond voertuig, dan komt u hier vaak pas achter als u een verkeersboete krijgt voor iets wat u niet zelf gedaan heeft. Dit komt omdat de oorspronkelijke auto van uw gekloonde voertuig nog rond rijdt en dus boetes kan krijgen die op uw naam komen te staan.

 

Voorkom problemen, check het autoverleden

Om te voorkomen dat u een omgekat of gekloond voertuig koopt en later in de problemen komt, wordt aangeraden om het autoverleden van een auto te controleren voordat u dit voertuig aanschaft. U kunt het autoverleden van een voertuig controleren door het kenteken te controleren door middel van een autohistorie check, ook wel een RDW check genoemd. In dit geval vult u online simpelweg het kenteken van de betreffende auto in, om vervolgens alle gegevens van deze auto in te zien. Vindt u de gegevens van het autoverleden verdacht, dan kunt u deze auto beter niet aanschaffen en een melding maken bij de politie.