Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Alles wat u moet weten over de NAP check

auto kilometertellerEen NAP check is een online controle die u uitvoert om de kilometerstand van een voertuig te controleren. De online controletool wordt ook wel een km check genoemd en is voornamelijk interessant om te raadplegen als u een occasion gaat kopen. Uit cijfers van de Nationale Autopas, de organisatie die tot 1 januari 2014 achter de NAP check zat, blijkt namelijk dat ongeveer 5 procent van de Nederlandse voertuigen een teruggedraaide tellerstand heeft. Wilt u voorkomen dat u eigenaar wordt van een van deze voertuigen, dan is het uitvoeren van een NAP check voor NAP natrekken zeker een aanrader. Wilt u meer weten over de NAP check voor u deze controletool gaat gebruiken voor kilometerstand checken? Lees dan in dit artikel hoe NAP natrekken werkt, wat u precies krijgt als u een NAP check heeft uitgevoerd en wat u in dit rapport kunt lezen.

 

Hoe kan ik een NAP check doen?

Het uitvoeren van een NAP check is erg eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen om de tellerstand van een auto te controleren met een km check, is het invullen van het kenteken van de auto die u wilt controleren en het invullen van de huidige tellerstand van de auto. Zorg ervoor dat het kenteken en de tellerstand van de auto goed worden ingevuld, want deze gegevens worden gebruikt bij het opstellen van het rapport na het opvragen van de NAP km stand.

Als u het kenteken en de tellerstand van de auto heeft ingevuld, moet u een kleine vergoeding betalen voor het raadplegen van de database van de RDW. De reden dat u deze vergoeding moet betalen aan onze website, heeft te maken met het feit dat onze website ook niet zonder kosten in de database van de RDW kan kijken om de tellerstand van een auto te controleren. Heeft u de kleine vergoeding betaald, dan moet u uw gegevens achterlaten om het rapport op de juiste manier te kunnen ontvangen.

Wat krijg ik na NAP natrekken?

Het bestand dat u toegestuurd krijgt na NAP opvragen, wordt ook wel het NAP certificaat of het NAP tellerrapport genoemd. Dit is een uitgebreid rapport met onder andere algemene informatie over de NAP check die u heeft uitgevoerd (welk kenteken heeft u gecontroleerd, welke tellerstand wordt er nu aangegeven in de auto, wat zijn uw gegevens, et cetera) en informatie over de tellerstand van de auto en of deze logisch is. Het rapport wordt toegestuurd via e-mail en in begrijpelijke taal opgesteld, zodat iedere ontvanger begrijpt wat er precies in het rapport staat. Na het ontvangen van het rapport, kunt u het certificaat eenvoudig opslaan op uw computer om later nog eens te raadplegen of uitprinten.

 

Wat staat er in het NAP certificaat?

Veel mensen denken dat het NAP certificaat informatie bevat over de tellerstanden die op dit moment in de database van de RDW staan, maar dit is niet het geval. Zo krijgt u niet te zien welke tellerstanden op dit moment in de database van de RDW genoteerd staan onder het kenteken dat u heeft opgezocht, maar krijgt u enkel de uitslag van een toetsing aan de hand van het door u opgegeven kenteken te zien.

Het kenteken dat u heeft doorgegeven, wordt bij het uitvoeren van de NAP check namelijk vergeleken met de reeks tellerstanden die in de database van de RDW staan. Deze tellerstanden krijgt u niet te zien, maar u ziet wel wat de uitslag van de toetsing is. Hierbij kunt u de volgende uitslagen ontvangen:

  1. Een logische tellerstand: de tellerstand die u heeft opgegeven is logisch ten opzichte van de tellerstanden in de database van de RDW. Dit betekent dat de getallen steeds oplopen.
  2. Een onlogische tellerstand: de tellerstand die u heeft opgegeven is niet logisch ten opzichte van de tellerstanden in de database van de RDW. Dit betekent dat de getallen niet steeds oplopen, maar dat de laatste tellerstand lager is dan de oudere tellerstand(en).
  3. Geen oordeel over de tellerstand: er is te weinig informatie gevonden in de database van de RDW om een oordeel te geven over de tellerstand van het voertuig.