Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Hoe kan ik een NAP check doen?


Een NAP check wordt ook wel een online kenteken check voor Nationale Autopas (NAP) genoemd. Gaat u een auto kopen en wilt u meer te weten komen over het voertuig voor u het koopcontract tekent en het aankoopbedrag van de auto aan de verkoper overmaakt? Dan kunt u kiezen voor het uitvoeren van een NAP check om meer te weten te komen over het voertuig dat u op het oog heeft. Tegenwoordig werkt de NAP samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) waardoor je nu een RDW NAP check kunt doen. Een groot voordeel van het uitvoeren van een RDW NAP check, is het feit dat u op deze manier ook kan achterhalen of de tellerstand van een voertuig betrouwbaar is. Op deze manier voorkomt u dat u slachtoffer wordt van tellerstandfraude en dat u een miskoop doet. Maar hoe kan ik een NAP check doen? Dat leest u in het stappenplan in dit artikel.

 

Stap 1: noteer het kenteken van het voertuig

Voor NAP opvragen heeft u altijd het kenteken van het voertuig in kwestie nodig. Kunt u het kenteken van het voertuig niet in de advertentie van de auto vinden? Dan kunt u de verkoper raadplegen om het kenteken aan u door te geven. Het noteren van het kenteken als u de auto gaat bekijken, kan ook een optie zijn om het kenteken van het voertuig te noteren voor de RDW check voor kilometerstand.

 

Stap 2: noteer de tellerstand van het voertuig

Als u de tellerstand van het voertuig wilt controleren, moet u natuurlijk wel aan kunnen geven wat de tellerstand van de auto op dit moment is. Schrijf daarom niet alleen het kenteken van de auto in kwestie op, maar noteer ook de huidige tellerstand van de auto. Bij het noteren van de tellerstand van het voertuig is het belangrijk dat u de tellerstand niet afgerond noteert, maar noteert zoals deze in het voertuig wordt aangegeven.

 

Stap 3: ga naar de tool voor betrouwbaar kilometerstand auto controleren

NAP checkOp deze website vindt u een online tool die u kunt gebruiken voor het controleren van de tellerstand van een voertuig. Heeft u de tool gevonden, dan hoeft u enkel de stappen van de tool te volgen om de tellerstand van het voertuig te controleren. Houd er wel rekening mee dat het controleren van de tellerstand van een voertuig geld kost, dus u dient wel een klein en redelijk bedrag te betalen om te achterhalen of de tellerstand van een voertuig logisch is.

 

Stap 4: controleer de uitslag van de tellerstand check

Als u alle stappen van de tellerstand check heeft gevolgd, krijgt u een kort rapport met de uitslag van de test. In dit rapport kunt u lezen of de tellerstand van het voertuig logisch is in vergelijking met eerder genoteerde tellerstanden in de database van de RDW, of juist niet. Kan er geen oordeel geveld worden (bijvoorbeeld bij een gebrek aan gegevens in de database), dan wordt dit ook gecommuniceerd in het rapport. Omdat u het rapport later niet nogmaals in kan zien en betaald heeft om het rapport te ontvangen, wordt aangeraden om de webpagina met het rapport uit te printen indien u behoefte heeft aan het later nogmaals inzien van de gegevens.