Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

RDW NAP check: wat is het verschil?

Veel mensen noemen de RDW en NAP in één adem, maar is dit eigenlijk wel terecht? De RDW en de NAP hebben ongeveer dezelfde functie in ons land, maar zijn toch echt twee verschillende instanties met ieder hun eigen functies. Meer over de twee instanties en het verschil tussen beide instanties, lees je in dit artikel. Zo lees je eerst meer over RDW, om vervolgens meer te weten te komen over NAP.

 

Maak kennis met de RDW

De afkorting RDW staat voor Rijksdienst Wegverkeer. Dit is een instantie die de schakel vormt tussen particulieren, bedrijven en de Nederlandse overheid als het gaat om voertuigen en rijbewijzen. Zo speelt de RDW een belangrijke rol bij de keuring van auto’s in ons land, maar is de RDW ook verantwoordelijk voor het verzamelen en opslaan van voertuiggegevens van Nederlandse voertuigen. Deze voertuiggegevens zijn niet geheim, maar kunnen door iedereen ingezien worden door middel van een RDW check. Bij deze online kentekencheck voer je het kenteken van het te controleren voertuig eenvoudig in, om vervolgens allerlei gegevens van dit voertuig in te zien. Zo kun je met een online kentekencontrole bijvoorbeeld achterhalen hoe oud een auto is, maar ook of een auto in het verleden schade heeft geleden en wat de exacte dagwaarde van een auto is. Ga je een auto kopen of verkopen, dan kan het raadplegen van de informatie van de RDW erg handig zijn om een eerlijke (ver)koop te bewerkstelligen.

 

Maak kennis met de NAP

De afkorting NAP staat voor Nationale Autopas. Deze instantie was in het verleden verantwoordelijk voor het verzamelen en opslaan van tellerstanden van auto’s, maar heeft deze functie sinds kort overgedragen aan de RDW. Wel wordt er nog steeds gesproken van een NAP check, waarbij je kunt achterhalen wat de tellerstand van een auto is. Wil je bijvoorbeeld een tweedehands auto kopen en wil je controleren of de tellerstand van deze auto klopt? Dan kun je een RDW NAP check uitvoeren om te achterhalen of de tellerstand die in de auto geregistreerd staat ook zo geregistreerd staat bij de NAP en de RDW. Is de km stand logisch? Dan kun je de auto zonder enige problemen aanschaffen. Is uit de RDW NAP check gebleken dat de km stand onlogisch is? Dan kun je nog eens nadenken over de aanschaf van de auto en kun je bovendien een melding maken van de onlogische tellerstand.

 

Autopas en RDW werken samen

De Nationale Autopas en de RDW werken samen, de NAP gebruikt de kentekens van de RDW al jaren om de km stand aan de koppelen. Die je een KM check dan doe je die op basis van het NAP check RDW kenteken gebonden register. Om die reden heeft de RDW samen met Stichting NAP besloten haar diensten te bundelen en onder te brengen bij de RDW. Het goede werk en de jarenlang opgebouwde database van de nap is hiermee volledig in beheer gekomen bij de rdw en de samenwerking is overgegaan tot een fusie.

Conclusie – Doe nu een RDW NAP check en kom alles te weten over de auto waar jij interesse in hebt. Alle autogegevens onder een dak, gratis RDW voertuiggegevens opvragen en optie tot opvragen km stand.