Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Geen slachtoffer worden van tellerfraude? Doe een KM check!

Uit cijfers van de NAP (Nationale Auto Pas) blijkt dat ongeveer 5 procent van de Nederlandse voertuigen een teruggedraaide tellerstand heeft. Als een auto een teruggedraaide tellerstand heeft, betekent dit dat de aangegeven tellerstand op de kilometerteller van de auto met een slim trucje wordt teruggedraaid om een lagere tellerstand aan te geven. In feite heeft de auto in kwestie bijvoorbeeld 140.000 kilometer gereden, maar door de tellerstand terug te draaien lijkt het net of de auto slechts 98.000 kilometer heeft gereden. Hierdoor levert de auto in kwestie meer op, wordt de auto sneller verkocht en heeft de verkoper van de auto dus enkele interessante voordelen. Wie er de dupe van is, is uiteraard de koper van de auto in kwestie.

Het terugdraaien van de tellerstand van een auto is sinds 1 januari 2014 illegaal en wordt ook wel tellerstandfraude of tellerfraude genoemd. Gaat u een auto kopen en wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van tellerstandfraude of tellerfraude? Dan hoeft u alleen een KM check uit te voeren. Meer over het uitvoeren van een KM check, leest u in dit artikel.

De tellerstand controleren met een KM check

U kunt natuurlijk vragen aan de verkoper van de auto of de tellerstand van het voertuig in kwestie wel klopt, maar de kans is groot dat de verkoper van de auto niet gaat toegeven dat hij de tellerstand van de auto heeft teruggedraaid. Wilt u echt zeker weten dat u een goede aankoop doet, dan kunt u beter het heft in eigen hand nemen door een KM check uit te voeren. Een KM check wordt ook wel een RDW check kilometer of een RDW check voor kilometerstand genoemd en betreft een online tool die u gebruikt voor kilometerstand controleren. Gebruikt u deze online tool, dan heeft u al binnen enkele minuten achterhaald of de tellerstand van een auto wel klopt. En omdat de tool gebruik maakt van gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) uit de RDW database voor tellerstanden, weet u zeker dat u een betrouwbare uitslag krijgt bij het kilometerstand checken met de KM kenteken check.

 

KM check

KM stand controleren: ga nooit op uw eigen oordeel af

Veel mensen denken dat zij bij het controleren van het dashboard van de auto wel kunnen zien of de tellerstand van een voertuig is teruggedraaid of niet. Wij willen u graag meegeven dat u dit niet het geval is. Omdat de trucjes voor het terugdraaien van tellerstanden steeds slimmer worden, ziet u vaak aan de buitenkant van de auto niet of de tellerstand teruggedraaid is of niet. Ook ziet u aan de cijfers van de tellerstand niet of deze cijfers veranderd zijn, want het terugdraaien van de tellerstand kan erg subtiel worden gedaan. Zelfs als u met een vergrootglas naar de tellerstand en het dashboard gaat kijken, ziet u niet of de tellerstand is teruggedraaid.

Controleer daarom nooit alleen de tellerstand van een auto door goed naar het dashboard te kijken en op deze manier te controleren op sporen van mogelijke schade, maar voer altijd een nummerplaat check uit om de kilometerstand van een auto te controleren. Vraagt u zich af waarom kilometerstand controleren nodig is? Dan herinneren wij u graag aan de cijfers van de Nationale Auto Pas die in de inleiding van dit artikel genoemd werden en waaruit blijkt dat 5 procent van de Nederlandse auto’s een teruggedraaide tellerstand heeft. Dit lijkt misschien niet veel, maar omdat de meeste auto’s met een teruggedraaide tellerstand occasions betreffen heeft u bij het aanschaffen van een occasion een vergroot risico om slachtoffer te worden van tellerstandfraude of tellerfraude. Meer weten over tellerstanden controleren? Lees ons artikel “Hoe kan ik een tellerstand controleren?“.