Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Schadehistorie auto natrekken

autohistorieJe kunt de schadehistorie van een auto natrekken middels de autoverleden kenteken check. Zo krijg je direct inzicht in de autohistorie en het eventuele schadeverleden van de auto. Handig om te weten wanneer je op zoek bent naar een tweedehands auto. Koop je een ex schadeauto dan kan je nog wel eens voor nare verassingen komen te staan. Niet elke ex schade auto wordt door een gerenommeerd schadeherstelbedrijf hersteld. Het is dan vaak zo dat een auto optisch goed lijkt maar in feite slecht gerepareerd is. Dit is precies waar de schadeauto handel op gestoeld is, meer hierover in het onderstaande gedeelte. Toelichting op schade auto handel en het doen van een kenteken check om schadehistorie te achterhalen.

 

Schadeauto handel – Hoe werkt dat?

Schadeauto handel levert veel geld op. Nee, dit is geen aanmoediging om te gaan handelen in schadeauto’s maar juist een aanmoediging jezelf te beschermen hiertegen. Schadeauto handel is er niet op berust om jou een goede deal te bezorgen. Het is erop gestoeld om veel marge te creëren voor de handelaar die een schadeauto opkoopt op een verzekeringsveiling. De weg die een schadeauto na schade aflegt is hiermee bepalend voor de kwaliteit waarmee de auto verder van hand tot hand gaat. Om je hier wat meer feeling bij te geven schetsen we een aantal scenario’s.

Scenario’s waardoor auto’s in de schadeauto handel belanden

  • Auto rijdt schade en verzekering vergoed volledige reparatie – Auto wordt door een erkend schadeherstelbedrijf in (zo goed als) originele staat teruggebracht. Doe je een kenteken check voor schadehistorie, dan zal een auto met achtergrond als deze naar voren komen in de schadecheck. Toch valt deze auto niet per definitie in de schadeauto handel aangezien de auto niet wordt gerepareerd om marge te creëren maar om weer naar behoren gebruikt te kunnen worden. De ernst van de schade is dan ook beperkt, want wordt de auto total loss verklaard dan zal deze niet hersteld worden door de verzekeraar maar kiezen zij ervoor om een bedrag uit te betalen en wordt de auto geveild.
  • Auto rijdt schade en verzekering betaald vergoeding voor andere auto – Wanneer een auto ernstige schade heeft door toedoen van een ander of de auto allrisk verzekerd is kan ervoor worden gekozen om niet over te gaan tot herstel maar tot uitbetalen van de vervangwaarde. De eigenaar van de auto doet afstand van het voertuig dat economisch totall loss is. Zij krijgen een schadevergoeding waarmee ze in staat worden gesteld een vergelijkbare auto te kopen. De auto komt op de autoveiling terecht en autohandelaren kunnen een bod uitbrengen op het voertuig. Deze auto beland dus in de schadeauto handel. Gevolg, handelaren die doelbewust op zoek zijn naar marge gaan met zo’n auto aan de haal en zullen deze na herstel schadevrij aanbieden. De vraag blijft echter, is het vakkundig hersteld of alleen cosmetisch om de auto terug naar de oorspronkelijke waarde te brengen.
  • Auto rijdt schade door eigen toedoen en geen verzekeringswerk – Mensen die schade rijden en hiervoor niet verzekerd zijn zitten met de gebakken peren. Keuze is dan, herstel de schade op eigen kosten of ruil de auto in op een nieuwe. Je krijgt dan weinig voor je oude auto terug en kan er vanuit gaan dat de auto de handel in gaat. De meeste autobedrijven zitten simpelweg niet te wachten op een schadeauto. Zij bieden de auto rechtstreeks door aan op de veiling of aan een bekende handelaar. De auto wordt vervolgens gerepareerd en opnieuw aangeboden of in onderdelen verkocht.

 

Schadehistorie auto controleren belangrijk

schadecheck autoHet autoverleden natrekken op schadehistorie is enorm belangrijk om te voorkomen dat je een miskoop doet. Nummerbord natrekken is niet moeilijk en kost slechts enkele seconden van je tijd. Blijkt uit de schadehistorie auto check dat de auto schade heeft gehad dan is het slim te onderzoeken of de schade vakkundig is hersteld of niet. Dit doe je door contact op te nemen met het schadeherstelbedrijf en/of een objectieve auto aankoopkeuring te laten uitvoeren. Zoals je ziet is nummerbord natrekken de eerste stap, blijkt hieruit dat de auto schade heeft gehad dien je verder onderzoek te doen. Heeft de auto geen schadehistorie op kenteken geregistreerd staan dan moet je de auto goed inspecteren maar is de kans op schade kleiner. Doe overigens ook altijd de Nationale Auto Pas opvragen, kilometerstand fraude komt nog veel meer voor dan handel in schadeauto’s.

TIP! Lees ook ons artikel; “Een schadeauto, hoe herken je die?” om kennis op te doen met betrekking tot het herkennen van een ex schade auto.