Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

Tweedehands auto kopen: tips om een miskoop te voorkomen

Ben je van plan om een tweedehands auto te gaan kopen door middel van oude auto inruilen, maar wil je voorkomen dat je op wat voor manier dan ook de fout in gaat bij het aanschaffen van een occasion? Lees dan in dit artikel vijf tips voor het aanschaffen van een tweedehands auto en je weet zeker dat je tevreden bent met jouw aankoop. Volg onze tips op en je zal de kans op een miskoop significant verkleinen. Tweedehands auto kopen is nooit zonder risico. Wil je zekerheid dan is garantie voor jou een verstandige investering. De beste garantie krijg je bij een garagebedrijf of dealer. Deze zijn meestal BOVAG gecertificeerd.

 

Tip 1: check de verkoper van de tweedehands auto

tweedehands auto kopenOf je nu een tweedehands auto gaat kopen bij een particuliere verkoper of een garage: het is altijd slim om de verkoper van een auto even te checken. Dit kun je doen door in je omgeving wat rond te vragen over de verkoper van de tweedehands auto, maar ook door de verkoper van de auto even te controleren door middel van Google. Lees je in de zoekresultaten van Google diverse berichten over oplichting, klachten en andere negatieve verhalen, dan weet je dat je beter op zoek kunt gaan naar een andere verkoper.

Wel zit er een klein verschil tussen een particulier of zakelijk aanbieder. De zakelijke aanbieder is waarschijnlijk gemakkelijk na te trekken op reviews. De particulier echter niet, wel kun je kijken of deze nog meer voertuigen aanbiedt en eens bellen om te kijken of de verkoper betrouwbaar over komt. Biedt iemand meerdere auto’s aan of veel andere spullen dan kun je bedenken dat deze particulier een handelaar is. Wat je ook kunt doen is op woonplaats van de aanbieder op marktplaats zoeken. Controleer of niet hetzelfde telefoonnummer onder andere naam adverteerd.

 

Tip 2: controleer of de auto schade heeft gehad

auto controleren op schadeverledenNaast het controleren van de verkoper van een auto, is het ook verstandig om te controleren of een auto schade heeft gehad. Vaak zeggen verkopers dat een auto weinig tot geen schade heeft gehad, maar wil dit niet zeggen dat dit daadwerkelijk het geval is. Wil je een betrouwbaar antwoord op de vraag ‘heeft een auto schade gehad?’, dan kun je het schadeverleden van een auto controleren door middel van een kentekencheck. Je doet dan een kentekencheck voor het auto schadeverleden Je kunt de auto ook zelf nalopen en checken of de auto in orde is. Check of de lak overal hetzelfde is en mooi glad is. Loop alle kieren en naden na en controleer of deze aan beide kanten gelijk zijn. Toch is sommige oude autoschade zo goed weggewerkt dat het voor een leek niet te zien is of de auto ooit ernstige schade heeft gehad. De gevolgen kunnen echter wel blijven en komen later voor jouw rekening.

 

Tip 3: controleer de km stand van een auto

auto tellerstand controlerenHelaas komt het regelmatig voor dat de km stand van een auto wordt teruggedraaid, waardoor het net lijkt alsof de auto minder kilometers heeft gereden dan het voertuig in feite heeft afgelegd. Wil je een betrouwbaar antwoord op de vraag ‘heeft auto logische km stand?’, dan kun je dit achterhalen door middel van een NAP check. Ongeveer 5% van de origineel Nederlandse auto’s heeft een onlogische km stand. Bij import auto’s is dit percentage maarliefst 40%. Fraude met tellerstanden bij import auto’s komt veel voor omdat bij import de auto tellerstand die op het display staat wordt overgenomen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Gelukkig heeft de RDW hier onlangs problemen door gekregen toen het TV programma Opgelicht liet zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om een auto met teruggedraaide teller in te voeren. Naar aanleiding van deze media aandacht zijn zij de actie ‘tellerfraude, draai er niet voor op!’ gestart om kilometerstand checken te promoten. Hiermee hoopt de RDW mensen bewust te maken van het risico om opgelicht te worden en zelf op onderzoek te gaan door het doen van een km check. Alleen als iedere auto koper een auto kilometerstand controleert kan het systeem slagen en km fraude worden uitgebannen.

 

Tip 4: controleer of het een import auto betreft

auto checken op importSoms wordt aangegeven dat een auto uit eigen land komt, terwijl de auto in feite uit een ander land geïmporteerd is. Het aanschaffen van een import auto brengt diverse risico’s met zich mee, dus als je wil voorkomen dat je een geïmporteerde auto aanschaft kun je beter controleren of je daadwerkelijk een Nederlandse auto op het oog hebt. Het controleren van de herkomst van een auto kan tevens gedaan worden door middel van een kenteken check online. In het auto aankooprapport vindt je tevens informatie over de datum waarop de auto is geimporteerd en wat de originele datum eerste tennaamstelling in land van herkomst was. Je kunt ook checken sinds wanneer de huidige eigenaar de auto in bezit heeft en wanneer de auto ingevoerd is. Je kunt de eigenaar vragen stellen over de import en het eigendom zonder kennis van achtergrond informatie te geven. Hierdoor kun je controleren of de verkoper de waarheid vertelt of niet.

 

Tip 5: achterhaal het aantal oude eigenaren

aantal vorige eigenaren auto natrekkenTot slot wordt aangeraden om bij tweedehands auto kopen te achterhalen of de vorige eigenaren bekend zijn van een voertuig. Het achterhalen van de vorige eigenaren van een auto kun je doen door middel van een kenteken check aantal eigenaren, waarbij je direct te zien krijgt hoeveel mensen de betreffende tweedehands auto in hun bezit hebben gehad. Wil je alleen een auto met weinig eigenaren? Dan is het zeker een must om het aantal eigenaren te controleren. Heeft de auto veel verschillende eigenaren gehad dan is het vaak lastig te controleren of onderhoud strikt is uitgevoerd en is de kans op een probleem auto groter. Mensen nemen immers snel afstand van een dergelijke probleem auto.

 

Tot slot – Ga je een tweedehands auto kopen? Volg onze tips op en wees kritisch. Vergeet nooit, er zijn genoeg andere auto’s te koop. Je gaat voor een goede betrouwbare deal of ziet af van de koop. Neem eventueel een expert mee om de auto te bekijken. Hulp bij auto kopen is nooit mis. Blijf echter wel zelf nadenken en luister ook naar uw gevoel. Auto historie opvragen helpt bij het vinden van een goed tweedehands auto, toch moet je de auto ook op locatie ook nog grondig inspecteren. Laat niets aan het toeval over en ga voor een betrouwbare auto of niks.