Second slide
Van plan een tweedehands auto te kopen? Doe de autohistorie kenteken check en weet alles over het autoverleden van de auto. Wij geven u volledig inzicht in alle autohistorische gegevens. Bekijk alle RDW voertuiggegevens. Doe de NAP check en kom erachter of de kilometerstand klopt. Controleer het autoverleden op schadehistorie en voorkom dat u slachtoffer wordt van schadeauto fraude.

NAP controleren: een korte inleiding

Wie een auto in zijn of haar bezit heeft, heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van NAP controleren. De afkorting NAP staat voor Nationale Auto Pas: een organisatie die voorheen verantwoordelijk was voor het registreren van tellerstanden van voertuigen in Nederland waarbij je tellerstanden kunt controleren. Deze tellerstanden werden aangeleverd door garages in Nederland, bijvoorbeeld na het uitvoeren van een Algemene Periodieke Keuring (APK) controle of het repareren van een onderdeel van de auto, om vervolgens in de database van de NAP verwerkt te worden. Tegenwoordig zijn de tellerstand gerelateerde taken van NAP overgenomen door de RDW, maar het is nog steeds mogelijk om een NAP check uit te voeren. Meer over de NAP check en het uitvoeren van deze km check, lees je in dit artikel.

 

Wat is een NAP check?

Een auto NAP check is een controle die je zelf uit kan voeren om de tellerstand van een auto te achterhalen. Natuurlijk staat de tellerstand van een auto ook in de auto zelf geregistreerd, maar door fraude met tellerstanden in het verleden is er op dit moment steeds meer vraag naar een extra controle om de tellerstand van een auto te controleren op juistheid. Want waar de tellerstand van een auto zelf soms veranderd is door particulieren of verkopers van auto’s, kunnen de gegevens van de NAP en de RDW niet aangepast worden door deze frauderende particulieren en verkopers. Kortom: de tellerstand kan wel veranderd zijn in de auto zelf, maar nooit in de database van de NAP en de RDW. Wil je controleren of de tellerstand van een auto klopt, dan kun je dus een km check uitvoeren.

 

Hoe voer ik een km check uit?

Het NAP controleren bij een auto is erg eenvoudig. Zo zoek je online eenvoudig een website voor de NAP check op, voer je hier de gegevens van de auto die je wil controleren in en krijg je direct de tellerstand historie van de betreffende auto die bij dat kenteken hoort te zien. De tellerstand historie is een verzameling van informatie over de tellerstand van een auto, waarbij je precies kan zien op welk moment de auto welke tellerstand heeft gehad. Heeft de auto in 2012 een hogere tellerstand gehad dan in 2014? Dan is dit niet logisch en is er hoogstwaarschijnlijk sprake van tellerstand fraude. In dit geval is het niet verstandig om deze auto aan te schaffen, omdat je nu geen duidelijk beeld meer hebt van de juiste tellerstand van een auto en dus van de kwaliteit van de auto.

 

Waarom NAP check doen?

Door te investeren in de NAP check kun je controleren of de tellerstNAP controlerenand van een auto klopt. Het is belangrijk inzicht te hebben in de tellerstand omdat je dan een realistisch beeld hebt van de waarde-afschrijving en verwacht onderhoud. Verwacht onderhoud is te bepalen op basis van km stand omdat bepaalde onderdelen zoals de distributieriem een vaste tijd- / km interval heeft voor vervanging. NAP controleren is onmisbaar wanneer je op een verantwoorde manier een occasion wilt kopen. Door NAP controleren weet je zeker dat je geen miskoop doet omdat je weet dat er niet gerommeld is met de km stand.